Sudah pasti ramai antara kita diluar sana sukakan sosej, ada yang dijadikannya sebagai pilihan makanan santai, ada yang jadikannya sebagai menu makanan harian dan pelbagai lagi.
Makanan ini memang disukai oleh kanak-kanak, malahan juga orang dewasa, sehingga ianya dijual meluas sehingga ke pasar malam atau di pasar raya.
Namun, satu artikel yang menarik perhatian admin di mana ia ditulis oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad yang menjadikan artikel yang dikeluarkan oleh American Cancer Society sebagai rujukan, di mana katanya kekerapan memakan sosej boleh mengundang risiko untuk terkena kanser terutamanya leukamia.
Jom kita baca apa yang ditulis oleh beliau.
Ada beberapa fakta yang membuatkan kita berhati-hati sebelum mengambil sosej.
1) Kandungan bahan-bahan kimia di dalam setiap isi kandungan sosej. Sebagai contoh:
*Nitrite, Heterocyclic Amines (HCAs), Kandungan garam yang tinggi, Gula, High MSG, Pewarna, Pengawet
2) Banyak kajian saintifik membuktikan ia mengandungi bahan-bahan yang boleh membawa risiko kepada kanser terutama kanser usus colon dan pancreas
3) Bagi kanak-kanak yang sering makan sosej melebihi 12 batang setiap hari selama sebulan, meningkat risiko untuk mendapat kanser, terutamanya leukaemia.
4) Ibu hamil yang memakan sosej lebih pada sebatang setiap minggu akan meningkatkan risiko kemudaratan pada bayi dalam rahim. .
5) Meningkatkan risiko serangan sakit jantung
Seeloknya cuba kurangkan dan elakkan pengambilan makanan seperti ini.
Sumber: Siakapkeli.my
Dr Zubaidi Dedah Keburukan Kerap Makan Sosej Yang Ramai Tidak Tahu
Reviewed by Admin
on
8:50:00 PTG
Rating: